lördag 24 oktober 2009

Julgottis

Jaa jag börjar känna mig sugen på julen nu så här kommer lite julrecept jag samlat på mig under åren.
(bilden är från internet)

Vit kardemummatryffel


ca 20 stycken Kardemumman ger den vita chokladen precis den spännande smaksättning den så väl behöver. 1 dl Vispgrädde200 g vit choklad2 msk Svenskt Smör1 tsk kardemumma1 dl kokos Gör så här:1. Koka upp grädden och dra sedan kastrullen av värmen. Bryt ned chokladen och rör ut den i grädden tillsammans med smör och kardemumma.
2. Häll upp på en djup tallrik och ställ kallt.
3. Forma små tryfflar av smeten och rulla i kokos. Förvara svalt.



(bilden är från Internet)


Saffranscheesecake med pepparkaksbotten


Ingredienser:
75 g Svenskt Smör 180 g pepparkakor 4 dl Crème Fraiche 1/2 dl socker 1 paket saffran 3 ägg 1 msk citronsaft lite raspat citronskal
till servering: florsocker och tinade björnbär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Stöt pepparkakorna till smulor eller kör dem i matberedaren. Tillsätt smöret och blanda.
2. Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant. Ställ det hela kallt en stund i kylen.
3. Vispa ihop crème fraiche med socker, saffran och ägg. Smaksätt fyllningen med citronsaft och rivet citronskal.
4. Häll det i formen och grädda cheesecaken i ugnen i 20-25 minuter eller tills den stelnat.
5. Pudra florsocker över kakan och servera med tinade, lättsockrade björnbär eller annan frukt.



(Bilden är från Internet)

Choklad och saffranstryffeltårta

Ingredienser:100 g smör 200 g mörk choklad 2 dl strösocker 4 st ägg
Saffranstryffel: 1 dl vispgrädde ½ påse(ar) saffran, á 0,5 g 200 g vit choklad Till garnering: 40 g valnötter 75 g mörk blockchoklad
Gör så här:1. Sätt ugnen på 200°.2. Smält smöret i 2-liters kastrull. Ta från värmen.3. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.4. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget till allt är jämnt blandat.5. Häll smeten i en smord form med lästagbar kant, ca 24 cm i diameter.6. Grädda på andra falsen nerifrån 15-20 min. Låt kallna.7. Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna. 8. Smält chokladen och doppa nötterna till hälften i choklad. Låt de stelna innan du lägger dem på tårtan.9. Förvara tårtan i kyl fram till servering.

NJUUUUTTTT

2 kommentarer: