fredag 6 april 2012

Rom och Räktårta att servera till påsk

(Kort samt tårta taget och tillagat av mig förra påsken)
 
Räk- och romtårta

Botten:
100 g smör eller margarin
250 g kavring

Fyllning:
1 ½ kg räkor med skal
10 cm purjolök
4 gelatinblad
5 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
½ dl finhackad dill
3 msk röd stenbitsrom
1 msk pressad citron
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering:
räkor
citronskivor
dill

Sätt bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant 24 cm i diameter.
Smält smöret.
Mixa brödet till smulor i matberedare, häll i smöret under tiden.
Tryck ut i formen och låt vila kallt ca 15 minuter.

Skala räkorna, spar ca ⅓ till garnering, grovhacka resten.
Strimla purjon.
Lägg gelatinblad i kallt vatten, låt ligga ca 10 minuter.
Blanda de övriga ingredienserna.
Krama ut gelatinet, blanda med en klick av fyllningen i en kastrull och låt smälta på låg värme.
Rör ner i resten av fyllningen, blanda väl.
Häll i formen och släta till ytan.
Låt stå kallt minst 5 timmar, gärna över natten.
Garnera strax innan servering.
 
Smaklig måltid,
denna tårtan ska jag bjuda på när vi ska äta Påskmiddag med min mamma, älsklingen och hans föräldrar i kväll!
 
Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar