Laxpaj
Svårighetsgrad: Medel
Tillagningstid: Över 60 min
Portioner: 4
Ingredienser
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning
250 g strimlad, rökt eller gravad lax
ca 10 cm purjolök
1/2 dl finhackad dill
2 avokador
Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 1/2 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
1.Blanda samman mjöl och matfett. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll, gärna i en matberedare.
2.Svep in i plastfolie och låt vila svalt i ca 30 minuter.
3.Sätt ugnen på 225ºC.
4.Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter (för 4 port). Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
5.Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen. Skala, kärna ur och skiva avokadofrukterna tunt. Fördela lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet.
6.Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost samt kryddor. Häll stanningen över fyllningen och lägg ner avokadoskivorna.
7.Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
Tips Vill du ha mer fisk- och skaldjurskänsla så tillsätt lite skalade räker eller kräftstjärtar.
Maria
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar