tisdag 2 juni 2009

Förföriskt gott



Gjorde denna underbara kolapaj idag, efter att ha hittat receptet i ett skåp jag städade.


Kolapaj 15 bitar

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 msk socker
125 g smör
1 äggula
1 msk vatten
Fyllning:
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl farinsocker
1 ½ dl ljus sirap
2 msk kakaopulver
2 tsk vanillinsocker
125 g smör

1. Hacka samman mjöl, socker och matfett till en smulig massa. Tillsätt äggulan och vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen jämnt i en låg rund bakform, ca 26 cm i diamter. Formen bör ha löstagbar botten, men det funkar också med vanlig. Ställ i kylskåp att vila ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225
4.Fäst en foliremsa runt degkanten så att den inte trillar ner under gräddningen. Grädda degskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt kallna i formen.
5. Mät upp fyllningens alla ingredienser utom matfettet i en kastrull. Värm upp under omrörning, låt därefter smeten koka i ca 12 minuter.
6. Kontrollera att smeten är färdigkokt genom att doppa en tesked i smeten och ställa den i ett glas med vatten. Kan den kalla smeten rullas till en kula är den klar. Klicka ner matfettet och rör den blank och slät.
7. Häll ut smeten jämnt i pajskalet. Ställ kallt att stelna minst 2 timmar.
8. Lossa den kalla pajen från formen. Serveras gärna med lättvispad grädde.

Kan dekoreras med valfritt tillbehör om man vill, jag valde grovt hackade hasselnötter.

Njuuuuut!!!!!


3 kommentarer: